Υποχρεωτικά ατομικά τεστ για το άνοιγμα σχολείων και αγοράς

2021-03-27


Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας μετά από διαδοχικούς μήνες καραντίνας που έχουν παραλύσει κυριολεκτικά την οικονομία, επιβαρύνει ψυχολογικά τους πολίτες και απομακρύνει από το φυσικό τους περιβάλλον μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για το λόγο αυτό σε προτεραιότητα μπαίνει πλέον το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου και η άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν χθες στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με τους ειδικούς να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και να θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις, απαραίτητες για το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων που πρέπει να γίνει στο σωστό επιδημιολογικά χρόνο και με αυστηρούς κανόνες. Τρία είναι τα «εργαλεία» που θα λειτουργήσουν αμυντικά και θα φρενάρουν τη διασπορά του φονικού ιού για να επιτραπεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας: Το self testing σε συνδυασμό με τα rapid tests και η επίσπευση του εμβολιασμού του πληθυσμού. «Η επιτροπή επεξεργάζεται το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία» εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τετάρτη -κατά πάσα πιθανότητα- θα συνεδριάσει η επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ανακοινωθούν και την ίδια ημέρα. «Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν οι δραστηριότητες. Θέλουμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα με βάση την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας» επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Κι αυτό θα γίνει όπως είπε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη δραστηριότητα για καιρό χωρίς να απαιτηθούν πισωγυρίσματα. Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα μας, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένο συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Η διάθεση των self test θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και κάθε πολίτης κάτω των 67 ετών θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Το self testing θα είναι προαιρετικό μεν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό δε σε εβδομαδιαία βάση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς που ενέχονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως:

  • Λιανεμπόριο
  • Μεταποίηση
  • Ναυτιλία - Ακτοπλοΐα
  • Εστίαση
  • Τουρισμός
  • Δικαστήρια

Ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει το υποχρεωτικό τεστ μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. 

Δείτε περισσότερα στο newsbeast.gr


Βιοχάκερ δηλώνει ο αμερικανός κροίσος της κτηματομεσιτικής Ari Rastegar, ο οποίος υποβάλλεται σε εναλλακτικές και ενίοτε απαγορευμένες θεραπείες ώστε να μπορεί να λέει πως έχει σώμα μικρού παιδιού.

Για 4η χρονιά, το GNTM αναζητά τα νέα πρόσωπα, που θα «ταράξουν» τα νερά του ελληνικού modelling. Κάθε εβδομάδα οι διαγωνιζόμενοι θα κρίνονται για τη συνολική εμφάνισή τους, από τον κορυφαίο φωτογράφο μόδας Δημήτρη Σκουλό, τον σχεδιαστή υψηλής ραπτικής Άγγελο Μπράτη, τη διακεκριμένη creative director Ζενεβιέβ Μαζαρί και το top model Ισμήνη...