Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου

2021-01-17

Το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο Μουσειακό Χώρο, που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το International Foundation for Greece, το οποίο ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μία μελέτη στο ελληνικό κράτος, και η Δήλος επιλέχτηκε ως η καλύτερη επιλογή.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, ο χώρος θα πρέπει να είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, υπόγειος ή υπόσκαφος, να απέχει όσο το δυνατόν γίνεται από τη θάλασσα για την καλύτερη προστασία των αρχαιοτήτων και των νέων υλικών, αλλά και να συνάδει με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, το κτίριο το οποίο θα καλύψει, όπως προβλέπεται, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., θα πρέπει να μη χρειάζεται συχνές επισκευές και συντηρήσεις. Το μέγεθός του ορίστηκε να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται στο τωρινό μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Δείτε περισσότερα: mykonosvoice.gr