Παραδοσιακή καρυδόπιτα Μαρεγκάτη 

2021-04-25

Χαράλαμπος Καββαδίας
Τεχνικός ζαχαροπλαστικής


Υλικά για την καρυδόπιτα

  • 10 αβγά, μεσαία

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • 120 γρ. φρυγανιά τριμμένη

  • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • 300 γρ. καρυδόψιχα

  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)


Υλικά για το σιρόπι

  • 600γρ ζάχαρη κρυσταλλική

  • 400γρ νερό

  • 1 κτσ γλυκόζη

  • 1 χυμό από λεμόνι

  • 1 στίκ κανέλλας

  • 2-3 γαρύφαλλα


Τρόπος Παρασκευής σιροπιού

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5'.


Τρόπος Παρασκευής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

  • Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.

  • Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.

  • Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.

  • Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x35 εκ..

  • Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.

  • Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.

  • Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.

  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.

  • Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας και λίγο τριμμένο καρύδι


" Τα πάντα είναι συνδεδεμένα. Αν μπορούσες να αλλάξεις έστω κι ένα απειροελάχιστο μόριο του εαυτού σου, η αλλαγή θα επεκτανόταν σε όλο το Είναι σου, και το σύμπαν θα άλλαζε οριστικά. Αλλά, το να αλλάξεις αυτό το ελάχιστο μόριο στην ύπαρξη σου είναι σαν να καταπίνεις ωκεανούς ή να μετακινείς όρη στον κόσμo των συμβάντων"

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλευόταν.