Παραδοσιακή καρυδόπιτα Μαρεγκάτη 

2021-04-25

Χαράλαμπος Καββαδίας
Τεχνικός ζαχαροπλαστικής


Υλικά για την καρυδόπιτα

  • 10 αβγά, μεσαία

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • 120 γρ. φρυγανιά τριμμένη

  • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • 300 γρ. καρυδόψιχα

  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)


Υλικά για το σιρόπι

  • 600γρ ζάχαρη κρυσταλλική

  • 400γρ νερό

  • 1 κτσ γλυκόζη

  • 1 χυμό από λεμόνι

  • 1 στίκ κανέλλας

  • 2-3 γαρύφαλλα


Τρόπος Παρασκευής σιροπιού

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5'.


Τρόπος Παρασκευής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

  • Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.

  • Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.

  • Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.

  • Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.

  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x35 εκ..

  • Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.

  • Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.

  • Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.

  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.

  • Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας και λίγο τριμμένο καρύδι


" Τα πάντα είναι συνδεδεμένα. Αν μπορούσες να αλλάξεις έστω κι ένα απειροελάχιστο μόριο του εαυτού σου, η αλλαγή θα επεκτανόταν σε όλο το Είναι σου, και το σύμπαν θα άλλαζε οριστικά. Αλλά, το να αλλάξεις αυτό το ελάχιστο μόριο στην ύπαρξη σου είναι σαν να καταπίνεις ωκεανούς ή να μετακινείς όρη στον κόσμo των συμβάντων"

Βιοχάκερ δηλώνει ο αμερικανός κροίσος της κτηματομεσιτικής Ari Rastegar, ο οποίος υποβάλλεται σε εναλλακτικές και ενίοτε απαγορευμένες θεραπείες ώστε να μπορεί να λέει πως έχει σώμα μικρού παιδιού.

Για 4η χρονιά, το GNTM αναζητά τα νέα πρόσωπα, που θα «ταράξουν» τα νερά του ελληνικού modelling. Κάθε εβδομάδα οι διαγωνιζόμενοι θα κρίνονται για τη συνολική εμφάνισή τους, από τον κορυφαίο φωτογράφο μόδας Δημήτρη Σκουλό, τον σχεδιαστή υψηλής ραπτικής Άγγελο Μπράτη, τη διακεκριμένη creative director Ζενεβιέβ Μαζαρί και το top model Ισμήνη...