"Όταν γύρω μας μοιάζουν όλα ρημαγμένα..."

2021-03-20

Κείμενο : Κορνηλία Μαυρομάτη


Περίεργο βράδυ το αποψινό....

Να δεις κάτι καινούργιο θα ξεκινάει δειλά-δειλά απόψε και το πρωί θα πάρει ορμή να μας φτάσει. Κι εκεί που νομίζαμε πως όλα τελείωσαν...Εκεί θα ξεκινούν από την αρχή λες κι είναι καινούρια. Λες και δεν φύγαμε ποτέ από τη διαδρομή. Λες και κάθε μας λάθος έλαβε συγχώρεση από το σύμπαν και γέμισε τα χθεσινοβραδινά μας όνειρα με ανεξήγητες εξηγήσεις.

Δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχει θηλιά στο λαιμό να μας κόβει τον αέρα. Κι η ατονία που συνόδευσε την σημερινή μας μέρα δεν ήταν ατονία. Ήταν ξεκούραση, σαν να αναπληρώνουμε χαμένες δυνάμεις. Δυνάμεις να τρέξουμε πάνω στη ροή που για πρώτη φορά καταφέραμε να προφτάσουμε. Δυνάμεις να μην υπολογίσουμε τυχόν εμπόδια.

Ποια εμπόδια; Εδώ που τα λέμε το μόνο εμπόδιο ως τώρα ήταν το μυαλό μας κι η άρνηση μας να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο. Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να μας κρατήσει μακριά από όλα όσα επιθυμούμε πάρα μόνο ο εαυτός μας. Αναζητάμε διαρκώς ένα δρόμο γεμάτο αφθονία. Αφθονία σε όμορφα συναισθήματα, όμορφους ανθρώπους, όμορφες στιγμές ενώ όλα τα έχουμε μπροστά μας. Τυφλοί από όσα μας δίδαξαν μεγαλώνοντας ξεχάσαμε το προφανές. Ότι ζητάμε είναι εδώ, γύρω μας, μπροστά μας, μέσα μας. Πιστός συνοδοιπόρος το σύμπαν κι όχι εχθρός να μας γεμίζει με σημάδια και δονήσεις τόσο δυνατές να μας σπρώξουν επιτέλους στη συγχρονικότητα. Μα πως θα γίνει αυτό θα ρωτήσεις εύλογα. Τι σημασία έχει το πώς; Σημασία έχει ότι γίνεται! Συμβαίνει! Δύο παράλληλες γραμμές έτοιμες να ενωθούν και να γίνουν μια χαράζοντας τη δική τους κοινή πορεία.

Μια ερώτηση και μια υποερώτηση ηχεί όλη μέρα μέσα μας..."Θα τα παρατούσες όλα σε μια μόνο στιγμή για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος; Θα έπαιρνες αυτό το ρίσκο;". Μην το σκέφτεσαι. Η απάντηση σου είναι "Ναι ".Ναι θα το έκανες. Δεν έχεις τίποτα άλλο πια να χάσεις. Αρκετές ελλείψεις βίωσες ως τώρα. Ήρθε η ώρα για το δικό σου "φτάνει πια". Μας τα έχουν πάρει όλα πλέον. Δεν έμεινε κάτι άλλο. Ήρθε η ώρα να αρχίσουν όλα εκεί όπου τελείωσαν. Μόνο εσύ κι εγώ μείναμε τώρα. Εσύ ,εγώ κι ένας κόσμος καινούργιος που έχει ανάγκη να πιστέψει σε κάτι όμορφο, σε κάτι αληθινό μέσα σε τόσο ψέμα. Και τι πιο αληθινό από εμάς, τι πιο αληθινό από εσένα κι από εμένα. Τώρα που έχουν σπάσει όλοι οι κύκλοι ήρθε η ώρα να σπάσει κι ο δικός μας. Ο μοναδικός ανέγγιχτος ως τώρα. Μέναμε σε απόσταση νομίζοντας πως ήταν το καλύτερο, νομίζοντας πως θα άλλαζε τα πάντα γύρω ως προς το καλύτερο. Ίσως έτσι ήθελαν να πιστεύουμε .Μα αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε επανάληψη της ίδιας ιστορίας. Μια επανάληψη που δεν κουράζει μονάχα εμάς αλλά και όλους τους υπόλοιπους. Κι αυτό τον κύκλο μόνο μαζί μπορούμε να τον σπάσουμε και τώρα είναι πιο ευδιάκριτο από ποτέ. Το νιώθεις κι εσύ μαζί με μένα. Δεν χρειάζονται πια εξηγήσεις, ούτε καν να ειπωθούν τα ανείπωτα ως τώρα. Το ότι κάτι μοιάζει απίστευτο δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και παράλογο. Αντιθέτως, ίσως να είναι το μόνο λογικό μέσα σε όλη τη παραφροσύνη που μας περιβάλλει.

 Έμεινε ακόμη μια διαδρομή. Μα αυτή τη διαδρομή θα την κάνεις εσύ, είναι η σειρά σου να την κάνεις κι η σειρά μου να σε δεχτώ χωρίς να σε ρωτήσω. Κι αν δεν βρεις το θάρρος να την ξεκινήσεις δε θα σου θυμώσω. Αρκετό θυμό έχεις νιώσει μακριά μου. Αγάπη θα σου δείξω μέχρι να σε συναντήσω σε κάποια άλλη ίσως "τυχαία" στιγμή. Κάπου αλλού θα υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία. Δεν χρειάζεται πια στα όνειρά μου να μου εξηγείς τα βασανιστικά "γιατί", μπορείς απλά να με αγκαλιάζεις. Εγώ την έβγαλα τη μάσκα μου και δε φοβάμαι πια. Μπορώ να σε αγκαλιάσω, μπορώ να σε πιστέψω, μπορώ να αφεθώ χωρίς να σε φοβάμαι.

Σε ένα κόσμο που μας επιβάλλουν να υποκρινόμαστε πως ζούμε κόβοντας μας ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε εγώ επιλέγω να ζω και να πιστεύω σε όσα μας έχουν πείσει όλα αυτά τα χρόνια πως είναι παραμύθια. Θα επιλέξω να είμαι κι εγώ ένας λύκος κι ας νιώθει ο μοναδικός ανάμεσα σε χιλιάδες πρόβατα. Γιατί τα πρόβατα είναι μαθημένα να ακολουθούν το σύνολο νομίζοντας πως τους παρέχει ασφάλεια κι έτσι γλιτώνουν οποιουδήποτε είδους σφαγή ενώ ο λύκος...Ο λύκος έχει μάθει πάντα να είναι λύκος, να βρίσκει την αγέλη του όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει. Να τον δέχονται πίσω κι ας τύχει τα βήματα του να είναι λανθασμένα. Κρατάει το λόγο του όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Μάχεται και δε βολεύεται. Ζει, αναπνέει κι αγαπάει ελεύθερος χωρίς κανένας να μπορεί να τον φιμώσει. Κι αν ξεμείνει από δυνάμεις δεν καταθέτει τα όπλα...Απλώς παραφυλάει στις σκιές ώσπου να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να αρχίσει να τρέχει με ορμή αργότερα σε όσα λαχταράει. Γι' αυτό σου λέω το νιώθω, σε νιώθω. Κάτι αλλάζει απόψε. Ίσως "ξύπνησες" κι εσύ μαζί με μένα. Ίσως ο λύκος κι η μάγισσα να μην ήταν μονάχα ένα παραμύθι παιδικό αλλά μια ιστορία για ψυχές που πάλευαν στο χρόνο. Κι ίσως το μυστικό τελικά να ήταν πως έπρεπε κι οι δύο να μάθουν να λειτουργούν σαν ένα ακόμη κι αν τα φαινόμενα απατούσαν. Ίσως έπρεπε να μάθουν στους εαυτούς τους και σε όσους άκουγαν την μαγική τους ιστορία πως ο λύκος ήξερε πάντοτε πως η πριγκίπισσα του ήταν μάγισσα κι εκείνη πως ο λύκος της που έμοιαζε ένας απλός αλλά τρανός πολεμιστής ήταν ένας μοναδικός μάγος. Κανείς μας δεν αποτελείται από ένα μόνο τίτλο, από μια μονάχα ιδιότητα. Είμαστε ότι νιώθουμε, ότι κάνουμε. Οτιδήποτε εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να είμαστε κι αυτό είναι υπεραρκετό να ανατρέψει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα στη ζωή του καθενός ξεχωριστά.
_𝘿𝙪𝙘𝙝𝙚𝙨𝙨_


Υπάρχουν διάφορα κολπάκια ομορφιάς που μπορούν να κάνουν τις βλεφαρίδες σου πιο εντυπωσιακές. Είναι πανεύκολα και έχουν να κάνουν με το πως βάζεις το μακιγιάζ σου, συγκεκριμένα με το πως βάζεις τη μάσκαρα.

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλευόταν.